Van de Blog

war-horse

Het belooft dé theaterproductie van 2014 te worden. De Nederlandse versie van War Horse. De musical gaat op 14 juni 2014 in première in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het theater is samen met Stichting Theateralliantie, het Holland Festival en ondersteund door VandenEnde Foundation verantwoordelijk voor de Nederlandse bewerking.

Volgens Joop van den Ende belooft War Horse het publiek een ‘ongelooflijk mooi en diepgaand verhaal over de liefde tussen mens en paard, tegen de historische achtergrond van de Eerste Wereldoorlog’. In de musical worden paarden met poppen gespeeld, levensecht en levensgroot.

Al vele geslaagde adaptaties

War Horse is gebaseerd op de gelijknamige roman van Michael Morpurgo uit 1982. In 2007 kwam de theaterbewerking in Londen op de planken, geschreven door Nick Stafford. Het was een enorm succes en de musical vond zijn weg al snel naar Broadway in New York. Eind 2011 verscheen eveneens een filmversie van het verhaal in de bioscopen van regisseur Steven Spielberg. Deze werd voor zes Oscars genomineerd. De musicals werden internationaal bekroond met meerdere prijzen, waaronder vijf Tony Awards.

war-horse

Poppen en acteurs

War Horse gaat over een jongeman met de naam Albert en zijn paard Joey. Hun hechte band wordt uiteengetrokken wanneer Joey door het leger wordt meegenomen om te dienen in de Eerste Wereldoorlog. Albert doet er alles aan om zijn paard weer veilig terug te krijgen. Voor de voorstelling zijn dertig acteurs gecast en de paarden worden door het poppentheater van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company gespeeld.

Inmiddels is bekend dat Jochum ten Haaf een van de twee hoofdrollen in de Nederlandse War Horse zal spelen. Hij speelt Friedrich, een Duitse soldaat die een bijzondere band krijgt met Joey. “Het paard wordt mijn tegenspeler, ik ben benieuwd of ik met hem ook echt een band krijg”, zegt de acteur.