Van de Blog

Matteo van der Grijn in Soldaat van Oranje - de musical (foto: Joris van Bennekom)

Het is de langstlopende musical van Nederland en gaat dit jaar zijn vierde jaar in. Soldaat van Oranje mocht tot nu toe ruim 1,2 miljoen bezoekers verwelkomen. Er werden sinds het begin in 2010 al ruim duizend voorstellingen gegeven. Soldaat van Oranje stootte The Phantom of the Opera van de troon. Die musical duurde 1094 voorstellingen. Soldaat van Oranje passeerde eind 2013 de 1095.

Voor de voorstelling werd speciaal het Theater Hangaar in Katwijk gebouwd, op vliegbasis Valkenburg. Soldaat van Oranje werd door Fred Boot geproduceerd, die in 2005 de musicalrechten verkreeg. Edwin de Vries verwerkte het boek in scriptvorm en Amerikaans duo Tom Harriman en Pamela Phillips Oland maakten de composities en liedteksten, die daarna door Frans van Deursen naar het Nederlands werden vertaald. De regie is in handen van Theu Boermans.

Matteo van der Grijn in Soldaat van Oranje - de musical (foto: Joris van Bennekom)

Matteo van der Grijn in Soldaat van Oranje – de musical (foto: Joris van Bennekom)

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Soldaat van Oranje vertelt het verhaal van de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zijn onbezorgde studenleven staat op z’n kop. Iedereen moet een keuze maken: vechten voor volk en vaderland, studeren of kiezen voor de vijand. Erik Hazelhoff Roelfzema is een van de grootste verzetshelden uit onze geschiedenis. De musical is dan ook gebaseerd op zijn waargebeurde verhaal. In het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland en smokkelt vanuit daar zendapparatuur naar Nederland. Als piloot is hij betrokken bij bomberdementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en krijgt al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde: de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Soldaat van Oranje is ook bekend van de verfilming uit 1977. Rutger Hauer speelt de titelrol in deze film. In de musical is de rol weggelegd voor afwisselend Matteo van der Grijn en Stefan Rokebrand.