Van de Blog

Ko van den Bosch speelt Federico Fellini

Een theatervoorstelling maken over één van de grootste Italiaanse filmregisseurs aller tijden, de maker van onder meer La Dolce Vita. Is dat überhaupt mogelijk? Ja, zeggen de eerste recensies, die allen vier uit vijf sterren uitdelen.

Flamboyant

In Fellini wordt het publiek meegenomen in een terugblik van Federico Fellini op zijn eigen leven. Een behoorlijk flampboyant, dromerig en poëtische kijkje in het hoofd van Fellini, waarbij serieuze onderwerpen in een razend tempo worden afgewisseld door hilarische taferelen. De regie van Fellini is in handen van Ko van den Bosch en Ola Mafaalani. De tekst werd geschreven door Ko van den Bosch. Voor de uitvoering is het Noord Nederlands Toneel verantwoordelijk.

Ko van den Bosch speelt Federico Fellini

Ko van den Bosch speelt Federico Fellini

De eerste berichten

Het werk van de Italiaanse cineast kende geen strenge rang of volgorde, schrijft de Volkskrant. “En ook Mafalaani en Van den Bosch doen er in die zin niet aan”. Van den Bosch, die Fellini speelt, weet volgens Dagblad van het Noorden ‘wel raad met de surrealistische droomwerelden en personages van de grote meester’. Fellini liet zich vaak inspireren door het circus en daaraan ontbreekt het in de theatervoorstelling eveneens niet. “Een luchtacrobate, een tapdanser en natuurlijk clowns, heel veel clowns”, somt het dagblad op. “Maar altijd in dienst van het verhaal.” Scènes wisselen snel af en het is gemakkelijk verdwalen in het hoofd van Fellini. Vindt althans Trouw: “Het buitengaan na Fellini voelt als het ontwaken na een warrige droom. Er zijn wat mooie beelden blijven hangen, maar omdat de betekenisvolle samenhang ontbreekt, vervliegen die flarden alweer snel in de drukte van alledag.”