Van de Blog

De cast van Baantjes - de Cock en de moord in het theater

De populaire tv-serie kende ruim 120 afleveringen, er kwamen twee films en er werden 70 boeken over geschreven. Het enige dat voor Baantjer ontbrak was een theaterproductie. En die is er nu ook. Slechts redelijk geslaagd.

De cast van Baantjer - de Cock en de moord in het theater

De cast van Baantjer – de Cock en de moord in het theater

Moord in het theater

De voorstelling van Niehe Media Van Lambaart Theaterproducties doet meer dan 50 theaters in Nederland aan. Inspecteur De Cock (met cee oo cee kaa) staat op de planken om een moord op te lossen. Deze is gepleegd in het theater waar alle toeschouwers aanwezig zijn. Publiek en theatermedewerkers zijn geschokt, maar een aantal van deze mensen doet alsof en weet meer. De Cock zoekt met assistent Vledder en hoofdcommissaris Buitendam uit wat er is gebeurd.

Peter Römer (zoon van Piet Römer, die De Cock speelde in de televisieserie) schreef het script van de voorstelling. Hij schreef ook de laatst uitgebrachte Baantjer-boeken, nadat bedenker en schrijver Appie Baantjer overleed. Het script heeft vier verschillende versies met een ander einde. Het publiek heeft invloed op het verloop van de show. Twee keer wordt toeschouwers gevraagd over een verdachte te stemmen. Daarnaast speelt het publiek als getuige een rol. De acteurs bepalen welke wending het verhaal neemt op basis van de uitkomsten hiervan.

De eerste berichten

Parool schrijft dat dit gegeven goed werkt in het theater. En ‘wat lijkt hoofdrolspeler Peter Tuinman sprekend op Römer als inspecteur De Cock’. Maar niet alles komt even geslaagd uit de verf. “Deze politieaflevering beschikt over alle ingrediënten voor een superspannende en enerverende voorstelling”, schrijft De Stentor. “Helaas komt deze misdaadproductie niet verder dan een aardige maar vlakke puzzel.” Cultuurpodium is eveneens overtuigd van Peter Tuinman, maar sommige acteurs vallen tegen in deze voorstelling: “De theaterversie van De Cock en de moord in het theater is een tegenvaller”.